💡Pomysł na szybki i zdrowy deser 💡 Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką. Podczas pieczenia w domu roznosi się aromat korzennych przypraw. Najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Do tego deseru możecie wybrać dowolne, miękkie owoce, które pod wpływem temperatury rozpadną się (truskawki, maliny, brzoskwinie, dojrzałe gruszki) i puszczą sok. Bo to właśnie miks soku owocowego i kruszonka sprawiają, że daniu nie można się oprzeć.
Składniki:
- 250g dojrzałych śliwek
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka mielonych migdałów (można pominąć)
- 2 łyżki miodu (lub więcej, w zależności o tego jak słodki deser chcesz uzyskać)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Naczynie, w którym będziesz zapiekać owoce wysmaruj masłem lub olejem i na dnie poukładaj śliwki. Posyp owoce połową cynamonu.
W misce wymieszaj płatki owsiane, migdałowe, mielone migdały. Dodaj druga połowę cynamonu, kardamon i miód. Wymieszaj. Masa będzie klejąca i gęsta. Ułóż ją (najlepiej dłońmi) na śliwkach i lekko dociśnij.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj ok. 40 min. Śliwki puszczą sok a kruszonka się zarumieni.
wspaniały deser!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekane rzeczy.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie ten deser.
UsuńUwielbiam takie zapiekane śliwki, to przepyszny deser :)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńGrzechem byłoby nie wypróbować tego przepisu, więc wpisuję w menu na najbliższy weekend (wykorzystam dojrzałe gruszki).
OdpowiedzUsuń